IndeksIndeks  FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Zaloguj  

Share | 
 

 Kuchnia Japońska - przepisy

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość
Skipek

avatar

Liczba postów : 86
Registration date : 08/12/2007

PisanieTemat: Kuchnia Japońska - przepisy   Czw Mar 20, 2008 9:25 am

SUSHI przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu




* krótko ziarnisty ryż, klejący się
* ocet ryżowy
* prasowane algi - nori
* wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku - polecam
* marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
* sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto)
* nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, gotowane krewetki (można kupić gotowe do sushi), smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
* matę bambusowa do rolowania i ostry nóż bez ząbków
* pałeczki lub palce :-), małe miseczki na sos, drewniane podstawki

Ok teraz czas zabrać sie do roboty.
Ryż

Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut. sushi Składniki płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ryż:woda). gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, troche soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.


Składniki

Muszą być dobrze umyte i osuszone. Na początek jeszcze ważna uwaga co do ryb - nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych. Dla bezpieczeństwa dobrze jest zamrozic rybę na dobe przed jedzieniem lub kupować ryby swieżo mrożone po złapaniu. sushi RolkiDobrym zwyczajem jest też uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie składniki do rolek kroimy na nieduże paski, do sushi na ryżu - ryby kroimy na prostokąty 5x2cm, max 0,5cm grubości. Z ogórka wykrajamy miąższ, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzdłuż.


Rolki (Maki)

Zaczniemy od rolek. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż, tak żęby prześwitywały przez niego wodorosty. Dalej układamy w połowie ryżu składniki, przykładowe kombinacje:
sushi Rolki 1

# surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado
# łosoś (może ostatecznie być wędzony) -ryba maślana-tuńczyk-krewetki, ogórek, avocado
# surimi, łosoś, ogórek, avocado
# smażony węgorz
# surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia
# polecam też samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadających ryb


Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając mate.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie cześci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklajały. Każdemy zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można też jeść rękoma), imbir, wasabi i pałeczki.


Sushi na ryżu (Nigiri)

Polecam do robienia na początek, prostrze od rolek. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy nieduży wałek. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch na przykład:

* smażonego węgorza
* łososia
* rybę maślaną
* gotowaną krewetkę (są w sprzedaży takie gotowe do sushi - są super)


No to na tyle, z czasem coś pewnie jeszcze dopisze. Miłej zabawy i smacznego.

-------------------------------------------------------------------

Wasabi





Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak.

W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

-------------------------------------------------------------------

Sake




Sake to pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do osiemnastu procent alkoholu.

W Japonii słowo sake (酒) oznacza po prostu napój alkoholowy. W południowej części wyspy Kyūshū sake odnosi się do alkoholu wytwarzanego z ziemniaków, tzw. imo-jochu (芋焼酎). Na Okinawie sake oznacza alkohol wytwarzany z trzciny cukrowej, chociaż równie dobrze może odnosić się do innych alkoholi takich jak: awamori (泡盛; dosłownie: bąbelkowy wierzch) czy kūsū (dosłownie: stary napój). Kūsū jest destylowany z długoziarnistego ryżu oraz z kurokōji (黒麹, co oznacza ‘czarne kōji’). Sake znane w krajach zachodnich jest znane w Japonii jako nihonshu (日本酒; w dosłownym tłumaczeniu: japoński alkohol).

Istnieje wiele rodzajów sake. Najczęściej spotykana jest płynem bezbarwnym, jednak istnieją także odmiany zawiesiste. Wśród bezbarwnych wyróżnia się rodzaje wytrawne (karakuchi) oraz słodkie (amakuchi). Jeżeli dodamy do tego różne odmiany regionalne, otrzymamy spory zestaw, w ilości niemal porównywalnej do liczby win francuskich.

-------------------------------------------------------------------

Ramen



Składniki

• 2 litry klarownego odtłuszczonego rosołu z kury
• makaron (z chińskich zupek!)
• kilka grzybów shiitake namoczonych na 15 min w gorącej wodzi
• kilka liści szpinaku lub małych liści kapusty pekińskiej
• kilkanaście plasterków ugotowanej marchewki
• kilka ugotowanych krewetek średniej wielkości
• 25 dag pasków lub plastrów ugotowanego mięsa z kurczaka
• 8 połówek jajek ugotowanych na twardo
• szczypior dymki
• pokrojone na małe kawałki paluszki krabowe
• glony wakame lub kombu
• pędy bambusa z puszki
• gotowany zielony groszek
• kilka cienkich plasterków piersi upieczonej kaczki
• 25 dag gotowanej szynki lub karkówki pociętej w paski

Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (nie powinien być zbyt miękki). Gorący makaron i kilkanaście spośród wymienionych produktów rozłożyć do dużych miseczek, zalać bardzo gorącym rosołem.

Makaron i dodatki je się pałeczkami, a rosół wypija bezpośrednio z miseczki.

-------------------------------------------------------------------
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
dred
Moderator
avatar

Liczba postów : 61
Registration date : 20/10/2007

PisanieTemat: Re: Kuchnia Japońska - przepisy   Czw Mar 20, 2008 11:00 am

Hmmm, ja może zrobię sobie Sake. Smile Tylko pytanie: czy to jest destylacja w stylu wódki, czy zwykła winna fermentacja?? Bo ze starymi w zeszłym roku robiłem winko (żeby nie było - z dorzałych winogron Razz ) i powiedzieli, że nawet dobvre wyszło. ;]
nie dali mi spróbować Razz

_________________
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
 
Kuchnia Japońska - przepisy
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Snorlaxowa Kuchnia 2
» Kuchnia "Snorche"

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: Hyde Park :: Japonia-
Skocz do: